Whisky weetjes

 

Ik ben het zat

Ik geef het toe, ik ben zat. Niet zo maar zat. Nee, want da’s morgenvroeg alweer over. Nee ik ben ‘het’ zat.Filip
Meer bepaald ‘strontzat’. Jawel, beste lezers, u kent mij als de jonge dynamische en uiterst charmante amateur van geestrijke dranken en andere verboden vruchten, altijd klaar voor een grap met kwinkslag inbegrepen, maar nu, heden ten dage, neig ik zwaar naar manische depressiviteit.

De reden tot die verziekende en niets ontziende ergernis is het absoluut volstrekte wantrouwen in de medemens. Jawel, beste lezer van dit magazine, u leest het goed, de wereld is om zeep en de totale Apocalyps nakende, en voor ..n keer is het niet het nieuw geloof of een of goeroe die deze voorspelling doet, nee het is IK, Verleye. Om u maar een voorbeeld te geven, zit ik daar met tranen in de ogen te kijken naar de reportages van de mensonwaardige toestanden die zich op de Middellandse Zee afspelen; in knalrode gummibootjes proppens vol met Syrische vluchtelingen. Vrouwen, kindjes die verzuipen voor onze stranden.

Erg. Vreselijk. Gaat daar dan zo’n linkse reportagemaker vragen waar voor die sukkelaars hun ultieme droombestemming is en dan antwoord die brave jongen: Germany. Excuse me! Germany! Duitsland! Maar man, niemand wil naar Duitsland, vrij of gedwongen! Hier mijn vriend, mijn collectie oorlogsfilms ‘is yours’. Ja, en die ellende gaat maar eindeloos verder. Hup, Holland hup is een ver vervlogen schim en de Rode Duivels hebben dan weer zoveel talent dat ze het angstvallig verborgen weten te houden. Die Engelse Russen betalen astronomische weeklonen uit aan middelmatige spelers om de ganse witwasmachine onder stoom te blijven houden. En alsof dat nog allemaal niet genoeg is komt daar de enige mens met poedelkapsel zich voorstellen als nieuwe leider van het vrije westen, Trump, Donald Trump. Ik krijg daar zo’n vieze smaak van in mijn muil.

Nu ja, dit blad is de NRC niet, dus de wereldproblemen gaan ons geen moer aan want er is nog altijd ‘de drank’, die dan misschien geen uitweg biedt, maar melk doet dat ook al niet. Mijn mening over wat er actueel op de whiskymarkt wordt gekegeld heb ik hier al tot in den treure neergeschreven, dus daar zal ik niet verder over zaniken. Want ergens heb ik het toch licht aan het einde van de tunnel kunnen ontwaren.

Echt waar, midden de zomer dan nog wel. Dertig graden Celsius op een prachtig terras en in aangenaam gezelschap, een fl es van de – toen nog – meest verkochte 12-jarige van de uitvinders van de single malt en een ganse berg ijsblokjes! U kunt niet geloven hoe lekker dat het was. Een waaier van aroma’s en smaken, complexiteit en toch oersimpel fris. De max. Laat ons weer genieten van de kleine dingen in het leven. De beste dingen in het leven zijn simpel. En ik kan het weten…

Filip J. Verleye

Hunter Laing&Co bouwt distillery op Islay

Hunter Laing & Co, onafhankelijke bottelaars en blenders uit Glasgow gaan een distillery bouwen op Islay. De plek die is gekozen ligt ongeveer in het midden tussen de aankomsthaven Port Askaig en de stokerij van Bunnahabhain tegenover Jura.

Het heet daar Ardnahoe en de grond is verkregen van Islay Estates. De vergunningen zijn aangevraagd bij de Argyll and Bute Council. Met de bouw is een bedrag gemoeid van ruim 10 miljoen euro. De verwachting is dat eind 2017 de eerste raw spirit zal in het vat wordt opgeslagen. Hunter Laing & Co opereert sinds 2013, is zeer succesvol en bezit merken als Old Mask Cask, Old and Rare en Douglas of Drumlanrig. De familie Laing is overigens al drie generaties actief in de whiskyindustrie.

740296b43a0eae0e13769690866061e1

De firma heeft de laatste twee jaar een snelle groei doorgemaakt. Islay is geen onbekend gebied voor de Laings. Directeur Scott Laing: ‘Mijn vader heeft de eerste jaren van zijn whiskyleven doorgebracht in de Bruichladdich distillery’. De eerste spade gaat in mei de grond in voor een stokerij, warehouses, een café, proeflokaal en winkel. Een tweede fase moet uitbreiding brengen van de distillery en de loodsen. De enorme vraag naar Islay whisky’s is uiteraard de motor achter de activiteiten van Hunter Laing @ Co.

Stewart Laing, managing director, daarover: ‘Rijke volle, rokerige smaken zijn in trek.

Wij zullen een malt whisky produceren die in de smaak valt van de peat liefhebbers.

Dutch Whisky Awards 2012

Gezien het succes van de verkiezingen de afgelopen jaren, heeft ook dit jaar weer de uitreiking van de Dutch Whisky Awards plaatsgevonden.
Dit jaar kon men zelfs stemmen op vier categorieën. De reguliere drie zijn als volgt:

- Beste Schotse Single Malt Whisky geturfd

- Beste Schotse Single Malt Whisky niet geturfd

- Beste Blended Whisky

 Nieuw in 2013:

- Beste niet Schotse whisky

Uit de top zes whisky’s van iedere categorie worden via een blind tasting door een panel van deskundigen de keuze bepaald van de beste whisky in iedere categorie.

De Dutch Whisky Awards zijn op vrijdagmiddag, tijdens de VIP-sessie van het International Whisky Festival, uitgereikt.

Whisky etc. magazine feliciteert de volgende winnaars:

Beste Schotse Single Malt Whisky geturfd:
Ardbeg Uigeadail

Beste Schotse Single Malt Whisky niet geturfd:
The Glenlivet Nadurra 16 yo

Beste Blended Whisky:
Chivas Regal 18 yo

Beste niet Schotse whisky:
Four Roses Single Barrel

 

Whisky Weekend Amsterdam

locatie:  Posthoornkerk, Amsterdam

11 januari 2013  -  13 januari 2013

In het weekend van 11, 12 en 13 januari 2013, vindt voor de 5e keer het Whisky Weekend Amsterdam plaats.

De voorgaande vier edities werden georganiseerd in Whiskycafé L&B, maar voor dit eerste lustrum is gekozen voor de Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam. De gehele kerk zal in het teken staan van whisky en Schotland gerelateerde producten.

Nagenoeg alle Nederlandse whisky importeurs zullen dit weekend aanwezig zijn om hun (nieuwste) bottelingen te introduceren aan het publiek. Op deze stands zijn ook diverse vertegenwoordigers uit Schotland aanwezig om uitleg te geven over de whisky.

Daarnaast geven diverse importeurs besloten proefsessies in de kelder van de kerk, zijn er boekenstands en vertegenwoordigers van enkele Nederlandse whiskyclubs. Verder kunnen Schotse culinaire gerechten worden geproefd of gekocht en is er een stand waar Schotse kleding kan worden gepast.

Ook is er gelegenheid om een ter plaatse gemaakt sigaar te roken in het speciale rookgedeelte van deze kerk. De Nationale Bartenders Club (NBC) is aanwezig om whiskycocktails te promoten.

De sessies vinden plaats op:
vrijdag van 19-23 uur
zaterdag van 13-17 en van 19-23 uur
zondag van 13-17 uur.

Het gehele programma kunt u nalezen op de website.

 Whisky Fair Twente

locatie:  Heraclesstadion, Almelo

18 januari 2013  -  19 januari 2013

De vierde editie van de grootste whiskyproeverij van Twente zal op 18 en 19 januari 2013 in de businessruimte van het Heraclesstadion in Almelo plaatsvinden. Er zijn drie sessies georganiseerd. Gedurende een drie uur durende sessie maakt u een rondgang langs de whiskystands. Naast importeurs van de grote merken zijn ook de kleinere bottelaars en bekende verzamelaars aanwezig. Kenmerkend aan deze fair is de deelname van bekende Twentse slijters: André Knol Dranken uit Almelo, De Barrique uit Borne en Hennie Berendsen uit Enschede en de Twentse distillateurs zoals stokerij Erve Sculte die de eerste Twentse whisky presenteert en Kalkwijck Distillers uit Vroomshoop bekend van RTV Oost. Daarnaast zullen er een aantal Masterclasses georganiseerd worden.

Hoe gaat het in zijn werk? Bij binnenkomst ontvangt u een nosing & tastingglas. Dit glas kunt u laten vullen bij de verschillende stands. Zo hebt u de kans om uiteenlopende whisky’s te proeven. Bij alle stands kunt u whisky proeven en u laten voorlichten door de echte experts. Er zijn meer dan 500 verschillende whisky’s te proeven. Voor de duurdere c.q. exclusievere jaargangen whisky kan er een meerprijs gevraagd worden. Ook andere distillaten zoals (in Twente gedistilleerde) korenwijnen, likeuren en de slijterij-specialiteiten worden u gepresenteerd. De Masterclasses worden door verschillende whisky-experts gepresenteerd. Momenteel zijn we nog bezig met de invulling van de Masterclasses.

De eerste editie vond in april 2010 plaats en is de bezoekers en organisatie zeer goed bevallen. Deze vierde editie wordt over twee dagen gehouden met drie sessies totaal. De locatie is niet zoals voorgaande jaren het Rabotheater maar de businessruimte van het Heraclesstadion in Almelo. We beschikken hier over een grote, sfeervolle ruimte en er zijn voldoende, gratis parkeerplaatsen. Voor de gasten die gebruik maken van het openbaar vervoer is er een pendeldienst naar het station. De organisatie is ruim vier jaar geleden gestart met het idee een grote Whisky Fair in Twente te organiseren. Dat bestond nog niet in Twente. Alle grote whiskymerken zijn aanwezig op de Fair, vaak gelieerd aan Twentse slijters die zich op de Fair aan u presenteren. De Twentse slijters die zich presenteren zijn André Knol Dranken uit Almelo, De Barrique uit Borne en slijterij Hennie Berendsen uit Enschede.

De grootste twee whiskyfestivals zijn in Den Haag en Groningen en qua omvang en hoeveelheid whisky’s die er te proeven zijn is dit de 3e grote Whisky Fair van Nederland. Er is enorm veel interesse in whisky en niet alleen chique heren drinken tegenwoordig whisky, het Schotse levenswater is vooral ook heel populair onder dertigers en veertigers en ook de dames laten zich steeds vaker zien op de whiskyfestivals.

Wat er verder te vinden is op de fair: Verder zijn er nog boeken, kleding, en andere schotse zaken te verkrijgen. Ook is er live-muziek. Er zijn schotse lekkernijen te verkrijgen van Schots restaurant Old Coopers Hall uit Zenderen en kaas- en chocoladespecialiteiten.

Programma 2013:

Vrijdag 18 januari:
Avondsessie: van 19:00 uur tot 22:00 uur met een nazit tot 23:30 uur

Zaterdag 19 januari:
Middagsessie: van 13:00 uur tot 16:30 uur

Avondsessie: van 19:00 uur tot 22:00 uur met een nazit tot 23:30 uur

Entreekaarten via http://www.whiskyfairtwente.nl of bij de deelnemende bedrijven Andre Knol Dranken Almelo, slijterij Hennie Berendsen Enschede, slijterij de Barrique Borne en schots restaurant Old Coopers Hall in Zenderen. Prijs € 25,- in de voorverkoop. 18 en 19 januari aan de kassa € 30,- Masterclasses zijn 18 en 19 januari direct aan de kassa te boeken. Meer informatie over de invulling van de Masterclasses volgt zo spoedig mogelijk.

* Toegang tot de fair is uitsluitend voor personen ouder dan 18 jaar. Legitimatie verplicht. Roken is binnen niet toegestaan.

Profielschets organisatie: Fabian Groenewegen en Otto Henkelman zijn oprichters en initiatiefnemers van de Whisky Fair Twente. Naast de organisatie van de Whisky Fair Twente importeren zij Schotse single malt en single cask whisky van het label: “Old Masters”. Sinds 2012 hebben de slijters Robin Berendsen, Adelbert Knol en Tom Hilderink en Saskia Pouwels van Old Coopers Hall zitting in de organisatie. Henri en Elise Goossen verzorgen de PR voor de Whisky Fair. Henri is bekend als whisky-entertainer en Elise verzorgt de PR voor de whiskyproeverijen, Fabian is financieel expert en Otto directeur van een stichting. De Twentse slijters hebben zeer goede contacten met de diverse importeurs van de whiskymerken en zorgen voor een gevarieerd aanbod.

 

Dewar’s gooit de deuren open

Meer malts op komst!

Het is binnenkort 15 jaar geleden dat de wereldwijd opererende rumgigant Bacardi het Schotse bedrijf Dewar’s verwierf en ernst begon te maken met whisky. Ze hadden enkele jaren eerder al de blend William Lawsons’ in bezit gekregen en de bijbehorende vier single malt distilleerderijen katapulteerden hen daarmee gelijk naar de eredivisie.

experimental batch 3

Maar voor de single malt drinkers veranderde er heel weinig. Een bezoekerscentrum werd geopend bij Aberfeldy in Perthshire, niet ver van Pitlochry. Er kwam wat meer activiteit en een 21 jaar oude botteling van de single malt en behalve enkele jubileum- en herinneringsbottelingen van Royal Brackla, Aultmore en Craigellachie was het dat wel

Info clubbotteling en bestel formulier

BacketiketthebarrelEtiket the Barrel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16 december 2012

Glenlivet proeverij , verzorgd door Wim de Ridder , Brandambassador Glenlivet.

Op deze zondag middag wordt er een Masterclass gehouden van 6 Glenlivet whisky’s te beginnen met een Spirit dan,12yr -15 yr-Nadurra-18 yr-21 yr en ter afsluiting een 25 yr Archive.Prachtige mooie whisky’s van deze top distileerderij.

BYOB : Bring your own bottle

Iedere 3e maandag van de maand wordt er een gezellige avond georganiseerd in de Mingelmous waar een ieder die komt een eigen fles whisky meeneemt om te delen met de andere aanwezigen die avond.En dat hoeft geen dure whisky te zijn geen volle flessen , maar gewoon een whisky waar je wat over te vertellen hebt , waarom je die wilt delen.

 

 

Whisky kenner van het jaar.

Tijdens het grote whiskyfestival in Den Haag was er ook dit jaar weer een spannende strijd om de titel Whiskykenner van het jaar.

 Na de voorrondes waren de vijf finalisten zondagmiddag eindelijk bekend: Martijn Wools, Floris Kooistra, Elly Kneijber (eerste vrouwelijke finaliste), Sjaak Breur en Pano Maria. Omdat Floris helaas niet kwam opdagen werd hij vervangen door Jiles Luyt, de nummer twee van één van de voorrondes.

 Na een groot aantal toch wel moeilijke vragen, samengesteld door Hans en Sietse Offringa, kwam Jiles Luyt als winnaar uit de bus en mocht hij de hoofdprijs, een reis voor twee personen naar Highland Park uit handen van festival organisator Wouter Wapenaar in ontvangst nemen.

 

 

Glenmorangie beste distillery ter wereld

 

 

The Glenmorangie Company is op het IWSC benoemd tot ‘Distiller of the Year 2012′.

Na de benoeming van ‘UK Spirits Producer of the Year’ was het een nek-aan-nek-race met een aantal van de grootste distillateurs wie de titel ‘Distiller of the Year’ in de wacht zou slepen, de grootste prijs van deze avond. Glenmorangie’s 25 Year Old was ook de winnaar in de categorie voor Beste Single Malt van meer dan 15 jaar oud.

Paul Skipworth, President en Managing Director bij The Glenmorangie Company: “De titel ‘Distiller of the Year’ is de kers op de taart in wat een zeer succesvol jaar voor Glenmorangie is (2012, red.). Dit is de hoofdprijs voor de gehele internationale drankindustrie. Deze prijs is een erkenning voor de uitzonderlijke kwaliteitswhisky die Glenmorangie levert. De IWSC-jury heeft de inspanningen van het gehele team erkend en daar zijn wij bijzonder content mee”.

Dr Bill Lumsden, Director of Distilling & Whisky Creation bij The Glenmorangie Company: “Deze onderscheiding maakt me erg trots op het feit dat ik deel uitmaak van een dergelijk hoog aangeschreven whisky onderneming en haar bijdrage aan zo’n levendige Schotse whisky industrie. De uitstekende kwaliteit van onze whisky’s is altijd de hoogste prioriteit van mij en mijn team en het is geweldig om onafhankelijke erkenning te ontvangen van de zeer gerespecteerde IWSC. Ons oog voor detail bij de keuze van de grondstoffen, de zorgvuldige distillatie en het gebruik van de beste kwaliteit eikenhouten vaten helpt ervoor te zorgen dat al onze whisky’s een ongeëvenaarde smaak bieden.”

 

Ook goudkoorts bij The Glenlivet

The Glenlivet, nummer 2 in de wereld als het gaat om Schotse single malt whisky, heeft met maar liefst 7 whisky’s uit de range prijzen in de wacht gesleept op de IWSC en de ISC.
Met name vanwege de continue, hoge kwaliteit won The Glenlivet deze gouden medailles.

Er werd vooral succes geboekt tijdens de IWSC. Een gouden ‘Outstanding’ medaille was er voor The Glenlivet 21 Year Old Archive, welke door de jury werd beoordeeld als whisky met een ‘diep karakter’ en een ‘glorieuze, rijke, volle reuk’. Verder werd er goud gewonnen met The Glenlivet Nadurra Cask Strength, The Glenlivet 12 Year Old First Fill en The Glenlivet XXV.

Op de ISC maakte het indruk door goud te winnen voor The Glenlivet 12 Year Old, de 18 Year Old en The Glenlivet Watchers Single Cask.

Master Distiller Alan Winchester: “We zijn blij met het succes dat we dit jaar hebben gehad in de prijzen. Het is een grote beloning om zoveel gouden medailles te winnen in zulke gerenommeerde wedstrijden en ik ben dan ook erg trots op mijn team. Zij maken het mogelijk om de constante kwaliteit te behouden van ‘de single malt waar het allemaal mee begon’.”

 

Vier keer goud voor Aberlour

 

 

Toonaangevend single malt merk in Frankrijk, Aberlour, heeft maar liefst vier gouden medailles gewonnen tijdens twee van de meest prestigieuze internationale competities, namelijk de International Wine & Spirit Compatition (IWSC) en de International Spirits Challenge (ISC).

Aberlour 16 Year Old Double Cask Matured en Aberlour a’bunadh wonnen goud op de ISC in de categorie ‘Best in Class’.

 Voor de Aberlour 16 Year Old Double Cask Matured betekende het dubbel succes, daar de fles ook goud won op de IWSC. De jury prees deze whisky vanwege haar warme en zachte karakter, maar beschreef haar ook als ´mooi´ en ´bevredigend´.

De vierde gouden medaille is voor de Non Chill Filtered 12 Year Old, ook tijdens de ISC.

 

Ook GlenDronach en BenRiach pakken goud in Londen

 

 

Op de openingsdag van de Olympische spelen, is de BenRiach Distillery ook in de prijzen gevallen door twee gouden, vijf zilveren en één bronzen medaille te winnen!

Het bedrijf met het hoofdkantoor in Edinburgh heeft deze medailles uiteraard niet op de Olympische spelen gewonnen, maar tijdens de International Wine & Spirits Competition, ‘s werelds meest prestigieuze Wine and Spirit competition. De resultaten werden op 27 juli in London bekendgemaakt.

De volledige lijst met awards Voor BenRiach en GlenDronach is als volgt:

GOUD
BenRiach 25YO
GlenDronach 12YO

ZILVER
BenRiach 12YO
BenRiach 17YO Peated-Septendecim
GlenDronach 8YO-Octarine
GlenDronach 15YO

GlenDronach 15YO Tawny Port finish

BRONS
GlenDronach 21 YO

De IWSC medailles en trofeeën zijn de hoogst aangeschreven awards in de Wine & Spirit-industrie, en geven het beste aan in de wereld van wijnen en gedistilleerde dranken. De IWSC wordt beoordeeld door een panel dat geselecteerd wordt uit 300 gekwalificeerde en ervaren industrie-juryleden. De jurering is gedegen en ongeëvenaard, de IWSC is de enige competitie in zijn soort, die een volledig blinde proeverij met uitgebreide technische analyse uitvoert.

Het commentaar van verkoopdirecteur Alistair Walker van BenRiach: “We zijn heel blij met de resultaten van de competitie van dit jaar en ik veronderstel dat het heel toevallig is dat de medailles werden uitgereikt op de openingsdag van de Olympische spelen!”

“Een aantal van deze producten zijn relatief nieuwe releases, zoals de GlenDronach Octarine 21YO, de Port finish, en de BenRiach Septendecim, het is leuk om te zien dat ze al enige industrie erkenning krijgen.

We zijn bijzonder blij met de gouden medaille voor de GlenDronach-12YO, deze GlenDronach expressie is ons vlaggenschip, we hebben zwaar geïnvesteerd in het wood management programma in de distilleerderij, dus het is zeer bevredigend om te zien dat die inspanning loont.”