Recepten

Recept – Caol Ila Kreeft

Door: A. Rutkowski (Eetcafé PretZels, Sittard)

Benodigdheden:

2 kreeften

2 grote aardappels

4 el olie

1 partje citroen

1 kleine, gesnipperde uit

1 geperst teentje knoflook

6 el crème fraîche

1 el vers gehakte bieslook

10 kleine, groene asperges

1 dram Caol Ila 12

snufje zeezout

snufje versgemalen peper

Bereidingswijze:

Stook de Big Green Egg (BGE) op met het gietijzeren rooster.

Schil, was en snijd de aardappelen en leg ze in een gietijzeren schaal met 3 El olie. 15 minuten laten garen op de BGE bij 120 graden.

Maak de saus door het uitje en de knoflook te fruiten in 1 El olie. Als ze glazig zijn de crème fraîche en peper toevoegen en laten sudderen op laag vuur.

Halveer de kreeften (tip: begin met een harde tik in de nek) en besprenkel ze met citroensap. Kruid ze vervolgens met het zeezout. Plaats ze op het rooster van de BGE gedurende 10 minuten bij 120 graden.

Leg na 5 minuten de groene asperges erbij.

Voor het serveren de saus afmaken met de Caol Ila en de bieslook.

 

 

Recept – Tullibardine Tulband

 

 

Door: A. Rutkowski (Eetcafé PretZels, Sittard)

Benodigdheden:

2 lamsracks

3 sneden oud wit brood

1 ui

1 prei

1 wortel

1 dikke aardappel

1 lente ui

2 takjes basilicum

2 takjes mint

4 el olijfolie

1 dram Tullibardine Sherry

1 dl kalfsbouillon

4 el grove mosterd ( Ik heb Tullibardine mosterd gebruikt , te koop in de winkel naast de distilleerderij , maar t kan ook met gewone grove mosterd )

Zout & Peper

Bereidingswijze:

Bind de lamsrack aan elkaar met een keukentouw , zodat er een ” tulband ” ontstaat. Maal in een keukenmachine het brood met de ui en kruiden en breng op smaak met zout en peper .

Bak het mengsel aan in 3 eetlepels olie tot het licht bruin kleurt.

De groenten grof snijden en dresseren in een vuurvaste schaal .

Plaats de tulband op de groenten en vul hem met het kruidenmengsel. Steek er wat stukjes lente ui in . Tot slot besprenkelen met wat olijfolie.

Gaar hem op 110 graden gedurende 30 minuten.

(Ik heb hem bereid op de ” Big Green Egg ” mocht je daar niet over beschikken kun je ook gewoon de oven gebruiken).

Giet dan de bouillon over de groenten en tot slot de Tullibardine.

Oven naar 180 en nog 5 minuten laten staan om een mooie saus te krijgen.

 

 

Recept – Whisky Fudge

Door: M.A. Polderman

Benodigdheden:

1 pan

1 garde

120 gram roomboter

200 gram fijne kristalsuiker

1 zakje vanille suiker

1 blikje gecondenseerde melk

4 el Bowmore 12 Year Old

en natuurlijk een dram Bowmore 12 Year Old voor de bereider

Bereidingswijze:

 

Schenk een dram Bowmore in en neem een lekkere slok.

Doe daarna de boter en de suiker in de pan en breng dit aan de kook.

 

Voeg drie eetlepels Bowmore toe en laat het nog een minuutje doorkoken.

Na deze minuut mag de gecondenseerde melk erbij en vanaf dat moment is het belangrijk te blijven roeren met een garde.

  

Neem weer een slokje van je dram en laat de pan op een laag vuur staan voor twintig minuten, terwijl je regelmatig (lees bijna constant) met een garde het mengsel roert.

  

Na twintig minuten mag de laatste eetlepel Bowmore erbij en kan het mengsel overgegoten worden in een bak of op een stuk bakpapier.

 

Laat het geheel afkoelen zolang als nodig is en geniet ondertussen van de rest van je dram.

 Als het geheel is afgekoeld kan het in stukken gesneden worden en lekker bij een nieuwe dram gegeten worden.

 

Slijterij Frans Muthert WhiskyFood Kerstdiner 2012

Malt whisky cake